De Olifant is Dood

‘De Olifant is dood’ is de nieuwe voorstelling van Menander voor seizoen 2013-2014. Het is de tweede voorstelling onder de regie van Jimmy Deegens. We willen hier nog niet veel verklappen maar de spelers hebben allemaal wel hun verwachten door de titel en smaak van Jimmy.

Machteld Touwen zei bijvoorbeeld:
“De titel van het stuk doelt op de wetenswaardigheid dat dode olifanten nog tijdelijk blijven staan. Maar waar gaat het stuk dan over? Ik verwacht maatschappij kritiek, machtsstrijd. Ik verwacht herkenbaarheid, ik verwacht over de top. Ik verwacht een stuk dat je niet in de koude kleren gaat zitten.
Dit jaar sterft er niemand werkelijk, alleen maar van binnen. Misschien is dat wel erger. Als ze je breken. Pesten in een volwassenen setting, ‘t is een erg slechte wijn. Als je maar dronken genoeg bent, drink je het wel. Je kan er niet omheen, het is overal. En dit jaar gebeurt het bij Menander, met een tikkeltje humor. Althans, dat denk ik.”

En Marloes Bokhoven bedacht:
“Zodra je van een stuk hoort dat “De Olifant is Dood” heet, kan dat over twee dingen gaan. Of het gaat over een olifant die dood gaat, en het wordt het raarste stuk dat je ooit zult zien. Of het is een stuk vol met metaforen. Jimmy kennende gaat “De Olifant is Dood” over het laatste. Wat je ook kan verwachten is een stuk vol verrassingen, en gezien het dodental vorig jaar erg hoog lag (aantal doden: 27), denk ik dat er dit jaar ook minstens een iemand gaat sterven (de olifant?). Ook is het natuurlijk een stuk van Menander, wat eigenlijk al genoeg zegt.”

Momenteel zijn de repetities druk bezig en is de voorstelling al in zicht. Het stuk is een trap naar de Nederlandse politiek en naar alles wat daaromheen zweeft. Politici worden monsters op zoek naar hun ego, het volk wordt vergeten en God zelf zal nooit meer genezen van het karma. Jimmy zal weer een stapje verder gaan dan waarmee hij met Children of Shakespeare was geëindigd; meer filosofie, meer absurde taferelen en nog minder nuance.

Update: U kunt hier een persbericht vinden. Reserveren voor de voorstellen op 10, 11 en 12 juli kan via de pop-up aan de linkerkant.