Alles moet Rond

Dit jaar gaan we een koningsdrama maken, wat is aangepast op de thema’s die nu leven. Hoe we allemaal slachtoffer zijn geworden van het fenomeen tijd, het Midden-Oosten zou achterlopen en de Verenigde Staten op de feiten vooruit zou lopen. Helaas is tijd ongrijpbaar. Terwijl we zo graag eens iets tastbaars willen om vooruit te komen, iets wat we kunnen meten en kunnen afvinken op onze checklist van geluk. Want we willen allemaal gelukkig zijn, toch? Of willen we gewoon iets voelen?

‘Alles moet Rond’ is de nieuwe voorstelling van Menander voor seizoen 2014-2015. Na het succes van het politieke stuk ‘De Olifant is Dood’ komt de regisseur Jimmy Deegens dit jaar dus met een koningsdrama. In dit drama wordt u aan het denken gezet over verschillende maatschappelijke kwesties zoals onze beschaving, macht en logica.

De ingang is het benaderen van een beschaving, wat is dit? Wat is beschaafd? En wat niet? Waarin zitten er hiaten? En wat heeft tijd hiermee te maken? Dan komen we meteen bij ons ‘beschaving’ van vandaag hier in Nederland. Een beschaving die de gedaante aanneemt van een paniekerige huisvrouw die harmonie wilt. En alles moet besproken en opgelost. Elk probleem er één te veel, en moet benoemd en bestempeld met een naam. Is er geen naam voor? Dan moet deze uitgevonden. Terwijl problemen er soms misschien best mogen zijn, ze willen ons iets leren over een situatie over waarin we ons bevinden. Hoe heeft immers het probleem zich ooit zo kunnen voordoen? Wat zegt dit probleem over ons? Wat zegt de oplossing over ons? En waarom moet het vlekkeloos? Rond? Niet alles is maakbaar, we blijven dieren en onze oneffenheden achterlaten. Op het moment dat we dit weg willen wassen, zal het dubbel zo hard terug komen.

Deze gedachten worden verwoord in een dorp. Een dorp waarin iedereen een rol heeft en het systeem heilig is. Er komen nieuwelingen, die zich zullen moeten aanpassen aan het systeem. Het systeem is immers heilig. Verzetten is niet toegestaan. Je mag niet eten van de boom. Je moet om uiterlijk half 12 slapen.

Deze absurde wereld, die totaal verschillend lijkt van de onze, zal u toch aan het denken zetten over hoe wij leven. Zijn er misschien toch overeenkomsten?

Poster Alles moet Rond